Kissojen ja koirien kipu jää herkästi havaitsematta, koska kivun tunnistaminen vaatii lajityypillisen kipukäyttäytymisen tuntemusta. Eläimet eivät näytä kipua niin selvästi kuin ihminen. Itse asiassa kivun peittäminen on ollut aikojen saatossa eloonjäämisen kannalta eläimelle edullista. Tämän takia usein ainoa näkyvä merkki kivusta voi olla muutos eläimen käyttäytymisessä. Osaltaan kipu on myös terveyttä edistävää, sillä kivun takia eläin osaa varoa kipeää kehonosaa ja eläin oppii myös välttämään kipua aiheuttavia tapahtumia. Sen sijaan pitkittynyt tai erittäin voimakas kipu on haitallista ja sillä on monia epäedullisia vaikutuksia kuten stressireaktio, sairaudesta toipumisen hidastuminen, eläimen kärsimys, kipuaistimukselle herkistyminen ja kivun kroonistuminen.

kyynpurema aiheuttaa voimakasta kipua
kyynpurema aiheuttaa voimakasta kipua

Koirat ja kissat näyttävät kipua eri tavalla. Sekä kissoilla että koirilla esiintyy akuuttia kipua sekä kroonista kipua niin kuin ihmisilläkin. Usein akuutin kivun syy löytyy kivuliaasta toimenpiteestä, loukkaantumisesta tai äkillisestä sairaudesta kun taas krooniseen kipuun syitä voivat olla muun muassa nivelrikko tai jonkin muun kroonisen sairauden aiheuttama kipu.

Kipu raajassa ilmenee usein ontumana. Toisaalta jos molemmat etu- tai takaraajat ovat kipeät, eläimen ontuminen voi olla vaikeampaa havaita. Kipu selässä voi näkyä haluttomuutena hypätä, kääntyä tai kipu voi ilmetä kun eläintä nostetaan. Eläin voi myös liikkua selkä köyryssä. 

Sisäelinkipu on vaikeampi havaita kuin tuki- ja liikuntaelimistön kipu. Etuvatsan alueen ollessa kipeä, koira hakeutuu kipua helpottavaan asentoon (rukoilija-asento). 

Erityisesti kissan kivun havaitseminen on haastavaa. Usein se saattaa näkyä vain laihtumisena ruokahalun heikkenemisen seurauksena. Kissa voi olla myös tavanomaista rauhallisempi.

Nivelrikko

Nivelrikko on vanhemmilla koirilla ja kissoilla yleinen vaiva, mikä aiheuttaa kipua. Asianmukainen hoito on tällöin tarpeellista, sillä kipu aiheuttaa eläimelle kärsimystä ja elämänlaadun heikkenemistä.

Kissoille tyypillisiä kipuoireita ovat lisääntynyt nukkuminen ja leikkisyyden väheneminen. Nämä oireet saatetaan herkästi iäkkäämmällä kissalla tulkita vanhuudesta johtuviksi muutoksiksi. Kuitenkin leikkisyys säilyy normaalisti myös iäkkäillä kissoilla.

Koirien tyypillistä kipukäyttäytymistä nivelrikossa on ärtyneisyys tai muutokset päivittäisessä toiminnassa kuten lenkkien lyhentyminen, lisääntynyt nukkuminen, ruokahalun heikkeneminen, jäykkyys, vaikeus nousta makuulta, käydä makuulle tai hypätä.

Hammasongelmat

Hammasongelmat tai muut suun vaivat ovat yleisiä kivun aiheuttajia eläimillä. Usein eläin ei kuitenkaan näytä suun alueen kipua selkeästi vaan saattaa syödä normaaliin tapaan, vaikka suussa olisi huomattavia muutoksia ja suurempikin hammashoidon tarve. 

Hammasongelman havaitseminen hereillä olevan eläimen suuhun katsomalla on haastavaa, siksi säännöllistä hammastarkastusta ja hampaiden perusteellista huoltoa suositellaan tehtäväksi eläinlääkärillä nukutuksessa vuosittain.

Kivunhoito

Eläinten kivunhoitoon on nykyään tarjolla monenlaisia eri lääkevalmisteita. Riittävän tehokas kivunlievitys voi vaatia useampaa eri tavoin vaikuttavaa kipulääkettä. Eläimen hyvinvoinnin kannalta on oleellista tunnistaa ja hoitaa kipua, vaikkakin sen tunnistaminen voi olla haasteellista. Akuutti kipu on syytä hoitaa heti ja kunnolla, jotta kipu ei kroonistu. Joskus paikallaan on kipulääkekokeilu, jos täyttä varmuutta kivun olemassaololle ei löydy. Jos eläimen käytös muuttuu parempaan suuntaan kipulääkekuurin aikana, saadaan vastaus kysymykseen kivun olemassaolosta.

 Kissan ja koiran kivun tutkiminen alkaa vastaanotolla kattavalla yleistutkimuksella ja huolellisella esitietojen kirjaamisella. Kivun paikallistamiseksi voidaan tehdä lisätutkimuksia ja joskus tarvitaan kuvantamista. Kipua voidaan lääkkeiden lisäksi lievittää myös fysioterapian, hieronnan tai akupunktion avulla.

Joskus kipulääkkeitä joudutaan antamaan pitkäaikaisesti, jopa lemmikin loppuelämän ajaksi. Tällöin säännöllinen elinarvojen seuranta veri- ja virtsanäytteistä on tärkeää kipulääkehoidon toteuttamiseksi turvallisesti.

Kissalle ja koiralle on olemassa omat kipulääkevalmisteet eikä ihmisille tarkoitettuja tulehduskipulääkkeitä tulisi niille antaa. Jo pienillä annoksilla ihmisten kipulääkkeitä voi olla eläimelle myrkytysvaara. Kissalle ei tulisi myöskään annostella koiralle tarkoitettuja kipulääkkeitä, sillä kissan maksa-aineenvaihdunta eroaa koiran omasta. On aina hyvä keskustella eläinlääkärin kanssa ennen kuin on antamassa omatoimisesti kipulääkettä lemmikilleen.

Related Posts