Kevät paljastaa terävyydet lumen alta ja ulkoilulenkki voi päättyä ikävästi koiran haavaan tassussa tai muualla. Lemmikille tyypillisimmät haavat ovat viilto- ja pistohaavat, anturahaavat, kynsivauriot sekä tappelu- ja puremahaavat. Tähän tekstiin olemme koonneet lyhyesti ohjeet haavojen kotihoidosta sekä milloin olisi syytä hakeutua eläinlääkäriin.
Haavanhoitotarvikkeet kotona
Kotiin ja matkalle on aina syytä varata peruspaketti haavanhoitotarvikkeita/tuotteita:
- keittosuolaliuos tai haavahuuhde
- haavasuihke/geeli tai hunaja/pihkasalva
- steriilejä taitoksia
- kipsinalusvanua
- itseensä tarttuvaa joustosidettä
Haavan puhdistus, suojaaminen ja hoito
Haavan puhdistuksessa kannattaa käyttää veden sijaan mieluummin apteekista saatavaa keittosuolaliuosta tai kaupallista haavahuuhdetta (esim. Prontovet huuhde). Jos näitä ei ole saatavilla tai haava on hyvin likainen voi sen huuhdella kädenlämpöisellä vedellä suihkuttamalla. Haavan puhdistusta ja hoitoa helpottaa karvojen ajelu haavan ympäriltä. Jos haava vuotaa runsaasti, laitetaan haavaan paineside. Jos vuoto jatkuu runsaana vielä muutaman minuutin jälkeen, ota pian yhteyttä eläinlääkäriin. Jos epäilet haavan tarvitsevan ompelua (haava vaikuttaa syvältä, viiltomaiselta tai se on anturassa tai siinä on runsas verenvuoto) kannattaa ottaa heti yhteyttä eläinlääkäriin, sillä haava tulisi ommella mahdollisimman tuoreena.
Erittävä haava puhdistetaan päivittäin ja aina sen likaantuessa esim. ulkolenkillä. Ulos mentäessä haava on syytä suojata, mikäli se likaantuu helposti (kuten tassuhaava). Tassuun voi tehdä kevyen tassusiteen. Tällöin haavan päälle laitetaan taitos ja siihen päälle itseensä tarttuvaa joustosidettä muutama kierros tassun ympäri. Ulos mentäessä tassuside suojataan tossulla tai esim vauvan kurarukkasella. Jos haavan päällä pidetään haavalappua koko ajan, tulee se vaihtaa aina likaantuessa tai vettyessä.
Haavaan ei suoraan kannata laittaa desinfioivia puhdistusaineita, sillä ne heikentävät ihokudoksen uusiutumista. Haavaa ympäröivää ihoa voi paikallisantisepteilla puhdistaa, tällöin kannattaa valita kirvelemätön valmiste (kuten 1:100 laimennettu antiseptinen Betadine-liuos). Haavaan voi laittaa puhdistuksen jälkeen mikrobien kasvua estävää hunaja- tai pihkasalvaa tai muita kaupallisia haavasuihkeita/geelejä.
Haavan nuoleminen tulee estää tarvittaessa kauluria käyttämällä. Kauluria pidetään niin kauan kunnes haava on parantunut eikä se enää kiinnosta lemmikkiä.
Leikkaushaavan hoito
Leikkaushaavan päällä voi olla haavalappu, joka poistetaan muutaman päivän kuluttua tai heti haavalapun likaantuessa. Usein leikkaushaavassa ei kuitenkaan ole haavalappua ollenkaan. Leikkaushaavoista voi vuotaa normaalistikin muutaman päivän ajan kirkasta kudosnestettä. Erite huuhdellaan kädenlämpöisellä vedellä tai keittosuolaliuoksella ja kuivataan puhtaalla pyyhkeellä/taitoksilla kevyesti taputellen.
Jos erite muuttuu paksuksi, haisevaksi ja haava-alue alkaa turvotella, punoittaa ja eläimellä on kipua, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Aina jos haavan suhteen on jotain kysyttävää tai jokin asia epäilyttää tai mietityttää, kannattaa matalalla kynnyksellä ottaa yhteyttä hoitaneeseen tahoon.
Leikkaushaava tulehtuu usein siitä syystä, että eläin on päässyt nuolemaan/raapimaan leikkausaluetta. Ennen eläinlääkärikäynnille pääsyä tulee huolehtia, ettei eläin pääse itse haavaan käsiksi ja tulehtunutta leikkaushaavaa voi puhdistaa yllä mainituilla haavanhoito-ohjeilla.
Milloin on syytä hakeutua eläinlääkäriin koiran/kissan haavan kanssa:
- Jos haava on syvä tai laaja ja vaikuttaa vaativan tikkausta
- Mikäli haava vuotaa runsaasti verta
- Kyseessä on puremahaava
- Vanhassa haavassa on tulehduksen merkkejä kuten turvotus, kuumotus, paha haju, haavasta tulee märkäistä eritettä tai se on erityisen kipeä tai aiheuttaa ontumista
- Lemmikin yleisvointi on heikentynyt (apaattisuus, väsymys, kuume, ruokahaluttomuus)
- Haava on tullut silmäluomeen tai silmän pintaan
- Leikkaushaavassa havaitaan tulehduksen merkkejä
- Mikäli kotona hoidettu haava ei ala paranemaan