Meillä on tähän ratkaisu, eikä se ole koirien tekohampaat.

Hampaiden vaihtuminen

Koiralla maitohampaita on 28 kappaletta ja ne puhkeavat jo kolmen viikon ikäisenä pentuna. Hampaat alkavat  normaalisti vaihtua pysyviin 3-7 kuukauden iässä. Pysyviä hampaita koiralla on 42. Hampaiden vaihtuminen alkaa etuhampaista, jonka jälkeen vaihtuu kulma- ja välihampaat ja viimeisenä poskihampaat. Kissan hampaiden vaihtuminen noudattaa samaa kaavaa kuin koiralla. Kissalla maitohampaita on 26, kun taas pysyviä hampaita 30 kappaletta. 

Hampaiden vaihtuessa, ikeniä kutittaa vietävästi ja etenkin koira lievittää kutinaa kaluamalla. Purutarmoa kannattaa yrittää ohjailla puruluihin ja erityisiin puruleluihin. Erittäin kovia puruluita/leluja tai voimakkaita vetoleikkejä on syytä välttää, ettei koiran maitohampaisiin tule murtumia.

Joskus voi käydä niin, että maitohampaat eivät vaihdu normaalisti tai purennassa on muuta murhetta. Etenkin pienikokoisilla koirilla esiintyy ongelmia kulmahampaiden vaihtumisen kanssa. Tällöin maitokulmahammas jää irtoamatta ja kulmahammas kasvaa maitohampaan rinnalle. Irtoamatta jäänyt maitohammas poistetaan eläinlääkärissä. Joskus pennun purennassa voi olla vikaa. Yleisimpiä purentavikoja ovat ala- ja yläpurenta sekä esimerkiksi alakulmahampaan pureutuminen ikeneen tai yläkitalakeen. Myös kissoilla tavataan purentavikoja, vaikkakin ne eivät ole kovin yleisiä. 

Purenta tarkistetaan penturokotuksen yhteydessä, joten eläinlääkärin tarkastukseen on hyvä valmistautua etukäteen harjoittelemalla suuhun vilkaisemista. Hampaiden vaihtuessa suuhun olisi hyvä kurkistella päivittäin ja seurata hampaiden irtoamista sekä opetella hampaiden harjaus. Vanha sananparsi toimii tässäkin; sen minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa. Hampaiden kotihoito kannattaa aloittaa jo pentuiällä sillä vanhemman eläimen kanssa harjauksen opettelu saattaa olla haastavaa. Tapahtuman voi ottaa rutiiniksi, vaikka omien hampaiden harjauksen yhteyteen.

Hampaiden harjaus päivittäin on tehokas keino ehkäistä plakin kertymistä

Plakki on hampaiden pinnalle ja ientaskuihin kertyvää bakteerimassaa, josta muodostuu hammaskiveä. Plakki ja hammaskivi aiheuttavat ientulehdusta, jotka yhdessä aiheuttavat hampaiden kiinnityskudossairautta eli parodontiittia. Parodontiitissa plakin aiheuttaman tulehduksen seurauksena hampaan kiinnityskudos vähitellen tuhoutuu ja hammas alkaa heilua ja jopa irtoaa. Tyypillisesti lemmikin suu haisee pahalle. Parodontiitin aiheuttamat komplikaatiot, kuten leukaluun murtuma, oronasaalifisteli tai luutulehdus ovat vakavia ja aiheuttavat kärsimystä lemmikille. Eläin, jonka suussa on valtava bakteerimassa on altis sekundaarisille tulehduksille bakteerien kulkeutuessa eri elimiin verenkierron mukana. Ientulehdus paranee kun plakki ja hammaskivi poistetaan, mutta parodontiittimuutokset eivät palaudu. Parodontiitti on yleinen koirien ja kissojen hammassairaus ja ainoa keino ennaltaehkäistä ja hidastaa sairautta, on hampaiden päivittäinen harjaus.

Ahkerasta hampaiden harjauksesta huolimatta, plakkia kertyy huomaamattomasti ientaskuihin ja hampaiden väleihin. Hampaiden varsinainen puhdistaminen hammaskivestä ja plakista onnistuu kunnolla vain eläimen ollessa nukutuksessa. Hampaiden tarkastus ja mahdollinen hammaskivenpoisto on hyvä tehdä eläinlääkärissä säännöllisesti noin kerran vuodessa.

Hampaiden harjauksen treenaaminen

On olemassa erilaisia hammasharjoja kunkin eläimen tarpeisiin. Myös sähköhammasharjaa voi käyttää, mutta tämä vaatii enemmän totuttelua ja harjaspään on oltava pehmeä. Hammastahnan käyttö ei ole pakollista, mutta se voi tehdä tapahtumasta miellyttävämmän, sillä eläinten hammastahnat ovat maustettuja. Ihmisten hammastahnaa ei tule käyttää

Hampaiden harjaamisen opettelu kannattaa aloittaa asteittain. Aluksi opetellaan nostamaan eläimen huulta, jonka jälkeen eläin palkitaan. Kun tämä sujuu, liu’utetaan pelkkää sormea eläimen hampaiden ulkopintoja pitkin edestakaisin. Seuraavaksi voi ottaa käyttöön esim. sormiharjan. Ensin opetellaan harjaamaan ylähampaiden ulkopinnat, ja kun se sujuu, siirrytään alahampaiden ulkopinnoille. Suuta tulee hieman avata, jotta saadaan kaikki alahampaiden ulkopinnat harjattua. Tämän jälkeen, jos lemmikki on  yhteistyökykyinen, harjataan hampaiden sisäpinnat. Väleissä muistetaan palkita eläin herkulla tai jollain mieleisellä leikillä/lelulla.

Related Posts